Ošetřovatelská péče o pacienta s permanentním močovým katétrem - Mácová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2014)
Tématem bakalářské práce je ošetřovatelská péče o pacienta s permanentním močovým katétrem. Péče o močový katétr ze strany ošetřujícího personálu nebo samotného pacienta je velmi důležitá. Musí být důkladná, častá a správně prováděná. Nejen správná hygiena, ale i ostatní faktory, například dodržování pitného režimu, pohybová aktivita, správné umístění sběrného sáčku na moč či sledování průchodnosti močového katétru jsou nedílnou součástí bezproblémového chodu močového katétru. Edukace pacienta ze strany ošetřujícího personálu v péči o močový katétr hraje velice důležitou roli. Dostatek informací a zájem od ošetřujícího personálu dodá pacientovi pocit důvěry, která následně vede k úspěšné léčbě. V teoretické části byla popsaná katetrizace močového měchýře neboli cévkování. V dnešní době je katetrizace močového měchýře hojně používanou metodou u pacientů po úrazech, operacích močového měchýře nebo u starých lidí, kteří trpí močovou inkontinencí. Katetrizaci můžeme rozdělit do tří hlavních skupin, které tvoří jednorázová katetrizace, intermitentní katetrizace a permanentní katetrizace. Důležitou informací je, že cévkování ženy může provádět všeobecná sestra, porodní asistentka, zdravotnický záchranář nebo zdravotnický asistent pod odborným dohledem. U muže smí katetrizaci močového měchýře provádět pouze lékař nebo sestra se specializovanou způsobilostí v oboru intenzivní péče. Praktická část této práce obsahuje výsledky kvantitativního šetření, které byly získány výzkumným šetřením pomocí nestandardizovaných anonymních dotazníků pro pacienty a všeobecné sestry. Výzkumné šetření probíhalo v Nemocnici České Budějovice, a.s. a Nemocnici Třebíč, příspěvkové organizaci na vybraných odděleních. Dotazník pro pacienty obsahoval 17 otázek. Celkem bylo pacientům rozdáno 100 dotazníků. Všechny dotazníky od pacientů se vrátily, ale pro neúplnost dat bylo 14 dotazníků vyřazeno a ke zpracování použito 86 dotazníků. V dotazníku byly otázky identifikační a otázky zaměřené na informovanost pacientů v oblasti péče o permanentní močový katétr. Druhý dotazník byl určen pro všeobecné sestry. Z celkového počtu 80 dotazníků se vrátilo a bylo zpracováno 62 dotazníků. V jeho úvodu byly identifikační otázky a poté otázky orientované na postupy, podle kterých se sestry řídí při zavádění permanentního močového katétru a o péči o pacienta s permanentním močovým katétrem. V praktické části byly stanoveny dvě hypotézy. První hypotéza - ošetřující personál zná hygienické zásady při péči o pacienta s PMK. Druhá hypotéza - zdravotnický personál se řídí dle standardu při zavádění permanentního močového katétru. K ověření hypotéz bylo provedeno kvantitativní výzkumné šetření. Výsledky šetření potvrdily první i druhou hypotézu.
Nursing care for the patient with a permanent urinary catheter.
Keywords: pacient; sestra; katetrizace močového měchýře; permanentní močový katétr.; patient; nurse; catheterisation of urinary bladder; permanent urinary catheter.