Porovnání aspektů životosprávy mezi profesionálním a amatérským fotbalem - Vaculka, Patrik (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce mapuje a porovnává aspekty životosprávy v prostředí amatérského a profesionálního fotbalu sdruženého pod Fotbalovou asociací České republiky. Práce má za cíl obecně popsat faktory ovlivňující životosprávu hráčů fotbalu, pozornost je také věnována negativním jevům v životosprávě. Praktická část bakalářské práce je zaměřena na průzkum dodržování aspektů životosprávy, který byl proveden ve fotbalových klubech hrajících jednak amatérské soutěže na úrovni krajského přeboru a dále mezi profesionálními fotbalovými kluby na úrovni Synot ligy a Fotbalové národní ligy. Cílem práce je poskytnout ucelený materiál, který shrnuje různé pohledy a přístupy jak zahraničních, tak i českých odborníků v oblasti životosprávy do komplexní formy. Přínos praktické části spočívá ve zmapování úrovně dodržování pravidel správné výživy a dalších aspektů životosprávy v prostředí fotbalových soutěží. Práce může být vhodnou pomůckou pro fotbalové trenéry a další odborníky neboť se snaží poskytnout reálný obraz o úrovni a podmínkách životosprávy ve fotbalovém prostředí.
Comparison of aspects of diet with professional and amateur footballers playing in the Czech Republic
Keywords: fotbal; trénink; zdravá výživa; životospráva; negativní jevy; football; good nutrition; proper diet; negative phenomena