Možnosti fyzioterapie u funkčních poruch z nadměrné hlasové zátěže u zpěváků - Bártová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce je zaměřena na možnosti fyzioterapie u funkčních poruch z nadměrné hlasové zátěže u zpěváků. Funkční poruchy z nadměrné hlasové zátěže jsou velmi častou, ale také opomíjenou problematikou hlasu. Tyto poruchy vznikají častým přemáháním hlasivek mluvním i zpěvním hlasem zejména z důvodu špatné techniky hlasu. Funkční hlasové poruchy se vyskytují u hlasů neškolených, ale i u hlasů profesionálů. Pokud hlasové přetížení není léčeno, může docházet k vzniku fonastenie, hyperkinetické dysfonie nebo hypokinetické dysfonie. Pokud se pacient ani v tomto případě neléčí, může docházet k nevratným organickým změnám hlasového aparátu. U funkčních hlasových poruch dochází k dyskoordinaci jednotlivých částí hlasotvorného ústrojí, k hyperaktivitě výdechového svalstva, extralaryngeálních svalů a adduktorů hlasivek. Léčba funkčních poruch z nadměrné hlasové zátěže spočívá v odstranění primárních příčin vzniku. Je důležitá reedukace hlasu za pomoci hlasového cvičení a reedukace souvisejícího tělesného systému. Cílem práce je zmapování možností fyzioterapie u funkčních poruch z nadměrné hlasové zátěže u zpěváků a návrh cvičební jednotky jako prevence funkčních hlasových poruch. V teoretické části se bakalářská práce zabývá hlasem, anatomií hlasotvorného aparátu a jeho funkcí. Jsou zde popsány funkční poruchy hlasu, jejich příčiny a způsoby léčení. Dále se bakalářská práce zaměřuje na popis možností fyzioterapie, které lze využít u funkčních poruch z nadměrné hlasové zátěže. Praktická část bakalářské práce je rozdělena do dvou částí. První část je zpracována formou kvalitativního výzkumu. Výzkumný soubor tvoří dva zpěváci s opakovanými problémy přetížených hlasivek. Výzkumný soubor podstoupil vstupní a výstupní kineziologický rozbor a podle zjištěné problematiky byl vytvořen návrh terapie. Na oba pacienty terapie působila pozitivně a došlo u nich ke zlepšení. Druhá část je zpracována formou kvantitativní. Výzkumný soubor tvoří 100 amatérských i profesionálních zpěváků, kteří vyplnili dotazník zaměřený na vzdělání dotazovaných v pěveckém oboru, na jejich subjektivní názor na správné provedení zpěvu, dále se otázky týkají hlasových poruch a metod jejich léčby, dotazník obsahuje i krátký subjektivní test hlasového přetížení. Dotazník mapuje informovanost zpěváků a výskyt hlasových poruch mezi dotazovanými. Dle výsledků dotazníku lze tvrdit, že edukace zpěváků je stále nedostačující. Podle výsledků dotazníku byla sestavena příručka pro zpěváky, za účelem předcházet hlasovým poruchám za pomoci prevence a informovat zpěváky o funkčních poruchách hlasu.
Possibilities of physiotherapy for functional disorders caused by vocal loading in singers
Keywords: Fyzioterapie; hlas; funkční poruchy; nadměrná hlasová zátěž; zpěv; hlasivky; Physiotherapy; voice; functional disorders; excessive vocal load; singing; vocal cords