Český literární realismus. - Gabrielová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce má za cíl sledovat extenzi českého literárního realismu. Navazuje přitom na bakalářskou práci a dále rozvíjí již dosažená zjištění a rozšiřuje je pomocí údajů o reedicích realistických děl, které sleduje až do roku 1948. Využita pro to bude databáze Národní knihovny České republiky. Zjištěné údaje budou následně přehledně uvedeny v tabulkách. Výsledkem je vizualizace v grafech znázorňující velikost produkce českého literárního realismu v období od počátku druhé poloviny 19. století do až roku 1948. Primárními zdroji, jenž budou analyzovány, jsou literárně historické monografie, konkrétně Průvodce po dějinách české literatury (1984), Česká literatura od počátku k dnešku (1998) a Trvání v proměně od Aleše Hamana z roku 2010.
Czech literary realism
Keywords: realismus; naturalismus