Morfometrická analýza pohlavních rozdílů chameleona Rhampholeon brevicaudatus - Vik, Daniel (Jihočeská univerzita, 2016)
V poslední době se stává velmi populárním chov takzvaných trpasličích chameleonů (rody Brookesia, Rhampholeon a Rieppeleon), zejména pro jejich velikost a také velmi zajímavý vzhled, který je přesným opakem velkých barevných chameleonů (např. rodu Furcifer). Nejběžnějším chovancem ze skupiny těchto trpasličích chameleonů je právě brokesie krátkoocasá (Rhampholeon brevicaudatus). Velkým problémem většiny chovatelů je však determinace pohlaví u těchto trpasličích chameleonů. Tato práce má za cíl přiblížit problematiku sexuálního dimorfismu u těchto trpasličích chameleonů. Sexuální dimorfismus se u těchto chameleonů projevuje delším a širším ocasem samců díky hemipenisovým kapsám. Tyto hemipenisové kapsy jsou dobře viditelné, proto se u těchto chameleonů dá pohlaví dobře rozeznat. Mezi další zjištěné rozdíly patří delší, širší a vyšší hlava samců a delší kosti končetin, jak humerus, tak femur.
Morphometric analysis of sex differences of chameleon Rhampholeon brevicaudatus
Keywords: Chameleon; sexuální dimorfismus; morfometrie; Chameleon; sexual dimorphism; morphometric analysis