Výchova ke zdraví v učivu přírodopisu na ZŠ - Galíková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2008)
V diplomové práci je proveden didaktický rozbor tématického celku Kloboukaté houby, Rostlinné drogy, Parazité a HIV/AIDS ve čtrnácti českých učebnicích přírodopisu pro základní školy. Teoretická východiska obsahují analýzy učebnic přírodopisu a charakteristiku didaktických zásad. Na základě výsledků analýz těchto čtrnácti učebnic jsou navrženy čtyři výukové texty na témata Kloboukaté houby, Rostlinné drogy, Parazité a HIV/AIDS, dále pak návrhy výukových aktivit v podobě didaktických her, které mají zábavnou formou upevnit vědomosti žáků získané během výuky. V příloze jsou uvedeny návrhy pomůcek ve formě fotografií a obrázků, jako příručka pro poznávání zástupců hub, rostlinných drog a parazitů.
Health education in teaching of biology at primary schools
Keywords: výchova ke zdraví; kloboukaté houby; rostlinné drogy; parazité; HIV/AIDS; health; mushrooums with fruiting bodies; vegetable drugs; parasites; HIV/AIDS