Ekonomické vyhodnocení podnikatelského záměru dopravní firmy - Popelová, Vladimíra (Jihočeská univerzita, 2016)
Hlavním cílem diplomové práce bylo vytvořit metodiku umožňující vyhodnocení podnikatelského záměru firmy podnikající v oblasti přepravy nákladů. Diplomová práce vychází ze skutečného investičního záměru, ve kterém se dopravní společnost účastní dvou zadávacích řízení. Specifika odvětví dopravy stěžovalo možnost využití klasických metod hodnocení efektivnosti investic. Aplikace metody čisté současné hodnoty na již dříve realizovaný investiční projekt potvrdila nemožnost využitelnosti této metody pro hodnocení investičního záměru dopravní společnosti. Z tohoto důvodu bylo třeba vytvořit metodiku tvorby cen pro obě zadávací řízení, která zajistí kladnou rentabilitu projektu a to s ohledem na specifika v dílčích výběrových řízeních. Předmětem zadávacích řízení byla poptávka po jízdních soupravách o různých specifikacích. Pro rozhodování o způsobu financování jízdních souprav byla aplikována metoda čisté výhody leasingu. V rámci druhého zadávacího řízení byla vypočítána optimalizace trasy s ohledem na náklady, čímž došlo i k ověření použitelnosti vytvořené metodiky tvorby ceny v praxi.
Economic assessment of a business plan of a transport company
Keywords: Dopravní společnost; přeprava; kalkulace cen; optimalizace trasy; Transport company; transportation; price calculation; route optimization