Umění a mecenát v prostředí černínského rodu v 17. a v první polovině 18. století - Kurucová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2007)
Předkládaná diplomová práce se stejně jako nejnovější výzkumy nezaměřuje pouze na poznání obecného vývoje jednotlivých sběratelských celků. Na příkladu obrazového sběratelství v prostředí dvora Humprechta Jana Černína z Chudenic ve druhé polovině 17. století zkoumá jednotlivé aspekty konkrétního příkladu šlechtického sběratelství. Soustředí se především na postižení ekonomických, společenských i individuálních předpokladů, které ovlivňovaly vztah Humprechta Jana Černína k výtvarnému umění. Zaměřuje se na jednotlivé příčiny, které ovlivňovaly vznik jeho uměleckého zájmu, jako například vzdělání, snaha upevnit a zvýšit své společenské postavení či úsilí navázat na sběratelské aktivity svých předků.
The art and the picture collection on the court of Humprecht Jan Černín in the second part of 17th century.
Keywords: umění; mecenát; obrazové sběratelství; Humprecht Jan Černín; art; patronage of art; picture collection