Harmonizace rodičovství a zaměstnání v rodinách s dětmi do 3 let věku. Domov nebo jesle? - Dudová, Jiřina (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá problematikou sladění rodinného života s pracovními povinnostmi rodičů dětí do 3 let věku v České republice. Teoretická část se zaměřuje na obtíže, které harmonizaci doprovázejí a ztěžují, na podpůrná opatření v rodině i v zaměstnání, které ji pomáhají, věnuje se roli státu a zaměstnavatelů v této oblasti. Dále popisuje systém služeb denní péče o nejmenší děti s důrazem na problematiku jeslí. Představuje současné moderní jesle a vyvrací argumenty, které zpochybňují smysl jejich existence. Praktickou část práce tvoří popis a vyhodnocení výzkumné sondy provedené mezi rodiči, kteří se rozhodli umístit své děti do jeslí. Cílem výzkumu je zjistit, jaké důvody vedly rodiče k využití této formy služby péče o děti, co je přimělo k tomu, že si zvolili veřejné institucionální zařízení a ne jinou formu péče, která by jim umožnila zajistit péči o dítě v domácím prostředí.
Harmonization of parenthood and work in families with children under 3 years. Home or day nursery?
Keywords: ČR; rodina; rodičovství; zaměstnání; harmonizace; denní služby péče o dítě; jesle; Czech Republic; ČR; family; parenthood; work; harmonization; children; day services of childcare; day nursery