Malnutrice jako ošetřovatelský problém - Lukešová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem této bakalářské práce bylo zmapovat úlohu sestry v rámci ošetřovatelské péče o pacienta s malnutricí. V návaznosti na tento cíl byly stanoveny dvě výzkumné otázky, které znějí následovně: "Jaká je úloha sestry v prevenci malnutrice?" a "Jaká je úloha sestry v terapii malnutrice?" Výzkumná část této práce byla zpracována pomocí kvalitativního výzkumného šetření, které bylo provedeno technikou polostrukturovaného rozhovoru. Podklad pro tento rozhovor (příloha 1) se skládal ze 34 otázek, z nichž některé obsahovaly doplňující podotázky. První 4 otázky byly zaměřené na základní informace o informantkách, jako jsou věk, vzdělání, délka praxe ve zdravotnictví a délka působení na současném oddělení. Zbývající otázky byly zaměřené na zkoumaný problém malnutrice. Celý rozhovor byl zaznamenáván pomocí psaného záznamu. Výzkumný soubor byl tvořen 8 všeobecnými sestrami, pracujícími na oddělení následné péče a na interním oddělení. Pořízené rozhovory byly zpracovány metodou otevřeného kódování, technikou "tužka - papír". Výsledky výzkumného šetření jsou rozčleněny do dvou kategorií: prevence a diagnostika malnutrice a terapie malnutrice. Výsledky přináší ucelený pohled na problematiku ošetřovatelské péče u pacientů s malnutricí. Ukazuje důležitou úlohu sestry v této problematice a to nejen v časné diagnostice, ale i následně při dodržování potřebného kalorického příjmu těchto pacientů. Z výzkumu rovněž vyplynula potřeba spolupráce s nutričními terapeuty. Tato práce může být návodem pro nové sestry, aby dokázaly rychleji odhalit riziko malnutrice u pacientů, předejít tak komplikacím při jejich léčbě. V této souvislosti může práce posloužit především studentům ošetřovatelství, ale též sestrám z praxe jako informační materiál zdůrazňující úlohu sestry u tohoto klinického stavu.
Malnutrition as a nursing problem
Keywords: malnutrice; nutrice; výživa; podvýživa; ošetřovatelská péče; pacient; sestra; malnutrition; nutrition; malnutrition; nursing care; patient; nurse