Toxikománie - Koubová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou toxikománie. V teoretické části se nejprve soustředím na základní pojmy a definice spojené s tématem závislost. Dále se snažím zaměřit na vznik a vývoj nejrozšířenějších omamných látek od doby jejich vzniku až po současnost. Zaměřuji se na jednotlivé druhy návykových látek, na to, jak která látka na člověka působí a jaká jsou rizika užívání. Pokouším se též poukázat na rizikové faktory a důvody, které vedou člověka k experimentování s drogami, a na důležitost včasné prevence. V případě vzniku závislostí poukazuji na možnosti a varianty vhodné léčby. Teoretickou část zakončuji kapitolou, ve které zachycuji problematiku ilegálních drog, jejich šíření, výroby a následných trestů jak v České republice, tak ve Slovenské republice. V praktické části se zaměřuji na výskyt návykových látek u žáků osmých tříd základních škol v České i Slovenské republice. Tento průzkum jsem provedla na základě anonymních dotazníků a snažila jsem se nalézt odpovědi na otázky týkající se žáků osmých tříd, jejich zkušeností s drogami, jejich znalostí drogové problematiky a v neposlední řadě na kvalitu primární prevence na daných školách.
Toxicomania