Společenstva pancířníků (Acari: Oribatida) přirozeně se vyvíjejících a asanovaných horských smrčin na Šumavě - Kokořová, Petra (Jihočeská univerzita, 2015)
Hlavním cílem této práce bylo popsat a porovnat společenstva pancířníků na vybraných plochách v horských smrčinách v oblasti kolem Březníku v NP Šumava, kde byl po rozpadu stromového patra po gradaci lýkožrouta smrkového před více než 15ti lety aplikován rozdílný management. Porovnávány byly plochy ponechané samovolnému vývoji a plochy asanované. Byly nalezeny významné rozdíly ve složení společenstva pancířníků na plochách s různým managementem. Společenstvo pancířníků na bezzásahových plochách bylo v lepším stavu a celkovou abundancí i druhovým složením se podobalo společenstvu na kontrolní lokalitě ve vzrostlém smrkovém lese.
Communities of oribatid mites (Acari: Oribatida) of naturally regenerating and salvage logged mountain spruce forests of Šumava Mts
Keywords: pancířníci; Oribatida; lýkožrout smrkový; asanační těžba; smrkový les; oribatid mites; bark beetle; salvage logging; spruce mountain forest