Dílo Františka Bílka v Českých Budějovicích: uměleckohistorická charakteristika - Filous, Štěpán (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce se zaměří na dílo sochaře Františka Bílka (1872-1941) v Českých Budějovicích. Bílek přímo ve městě zanechal dvě monumentální sochařská díla - kamenný pomník spisovatele Otakara Mokrého (1919) v dnešním parku Na Sadech a několik kusů sochařské výzdoby v interiéru kostela Husova sboru (1924) na dnešním Palackého náměstí. K oběma dílům se ve sbírkách Alšově jihočeské galerii na Hluboké zachovaly kresebné i sochařské předstupně. Cílem práce bude především důkladný ikonografický rozbor Bílkových monumentálních realizací a dále jejich uměleckohistorická analýza, přičemž autor využije právě zmíněných souvisejících děl v AJG. V rámci ní se autor zaměří rovněž na objednavatelský kontext vzniku pomníku i kostelní výzdoby či pozici obou děl v Bílkově související tvorbě. Pokud to bude možné a vhodné, zpracovatel do textu zapojí i zmínky o dalších dílech v AJG, která dokreslují ikonografickou i materiálovou šíři rozpětí Bílkovy tvorby.
The work of František Bílek in České Budějovice: art-historical characteristics
Keywords: František Bílek; České Budějovice; symbolismus; Husův sbor; Jan Hus; Petr Chelčický; krucifix; Otakar Mokrý; pomník; ikonografie; František Bílek; České Budějovice; symbolism; Husův sbor; Jan Hus; Petr Chelčický; crucifix; Otakar Mokrý; monument; iconograpgy