Sociální dopady na rodiny, jejichž rodinný příslušník je drogově závislý. - Rudová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2007)
Abstrakt - Sociální dopady na rodiny, jejichž rodinný příslušník je drogově závislý Jedná se o problematiku, která je v poslední době považována za velice aktuální záležitost. Stejně tak jako jiné problémy dnešního světa i problematika drog a jejich dopadů se s velkým přehledem zařazuje na přední příčky světa, co se týče medializace problému. V současné době se často setkáváme s medializací problému drog, kdy slyšíme o realizaci různých akcí za účelem jejich legalizace a jsou tak trochu opomíjeni rodinní příslušníci, jejichž příbuzní jsou léčeni pro drogovou závislost. Droga zpočátku pohlcuje pouze budoucího uživatele drog, ale postupem času je drogovou závislostí zasažena celá rodina. Na každé osobě individuálně závisí, jak dokonale má vytvořené obranné mechanismy, aby se dokázala vyrovnat s takovou zátěžovou situací, jako je vznik drogové závislosti v rodině. Tato problematika mě velice zaujala a snad právě díky tomu jsem zvolila téma spadající pod kapitolu věnovanou problematice drog a drogových závislostí. Cílem mé bakalářské práce bylo zhodnotit sociální dopady na ostatní příslušníky rodin, z nichž některý je drogově závislý. V souvislosti s tím byla stanovena hypotéza. Dopad v sociální oblasti rodiny, jejíž příslušníci jsou drogově závislí, je společensky významný a traumatizující pro ostatní rodinné příslušníky. Kvantitativní výzkum byl prováděn u rodinných příslušníků, z jejichž rodin jsou příbuzní léčeni pro drogovou závislost, formou řízeného dotazníku. Psychiatrická léčebna Červený Dvůr posloužila k uskutečnění výzkumu za pomoci odborně vyškoleného personálu psychiatrické léčebny. Zúčastnilo se ho pouze 44% respondentů, což potvrdilo, že se jedná o tabuizovanou a choulostivou problematiku drog a drogových závislostí, kdy rodina chrání své soukromí a nemá tak potřebu publikovat na veřejnost své problémy týkající se drogové závislosti. Otázky v dotazníku byly směřovány ke zjištění sociálního dopadu způsobeného drogovou závislostí v rodině. Na takto cíleně formulovaných otázkách byla zjištěna míra a společenská významnost sociálního dopadu drogové závislosti u jednotlivých respondentů. Výsledky výzkumné části bakalářské práce skutečně prokázaly jednak společenskou významnost drogového problému a s tím i vysokou míru traumatu prožitého v rodinách, jejichž člen je léčený pro drogovou závislost. Cíl bakalářské práce byl naplněn a výsledky této práce potvrdily stanovenou hypotézu.
Social consequence on the families where a member is drug addicted.
Keywords: droga; drogová závislost; rodina; rodinní příslušníci; společenská významnost; trauma; drug; drug addiction; family; family members; social significance; shock