Mozaikové techniky a jejich využití na druhém stupni ZŠ - Čížková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2015)
Pro tuto teoreticko-praktickou práci je hlavním tématem mozaika a její techniky. V teoretické části práce je cílem seznámit čtenáře s touto technikou a problematikou. Práce se věnuje mozaice obecně, tedy mozaika je zde pojímána od definic nutných k přiblížení problematiky, přes techniky, historii, ale i náměty a celkový vývoj této tvorby. Historie mozaikové tvorby zaujímá největší prostor této práce. Opomenuta zde není ani česká mozaika a její vývoj, které se věnuje samostatná kapitola. Součástí teoretické části je stručné shrnutí využití mozaiky na školách. Praktická část práce bude věnována autorské tvorbě a vzorové hodině využívající mozaiku na základní škole.
Mosaic techniques and their use for a second grade of primary school
Keywords: mozaika; česká mozaika; Antoni Gaudí; muzivní umění; mozaikové techniky; mosaic; Czech mosaic; Antoni Gaudí; museal arts; mosaic techniques