Dendrologické hodnocení zajímavých stromů ve vybraných částech intravilánu města České Budějovice - Hrubešová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2020)
V intravilánu města České Budějovice byl během roku 2018-2019 proveden dendrologický průzkum vybraných lokalit. Sledován byl především prostor parku Na Sadech, Háječek, Sokolský ostrov, park na nábřeží Malše, Staroměstský park a park Na Dlouhé louce. Zjišťovány byly zajímavé, významné a v pedagogické praxi využitelné dřeviny, u nichž byly sledovány vybrané dendrometrické parametry. Celkově bylo hodnoceno 67 dřevin. Nejčastěji hodnoceným taxonem byl s 9 zástupci dub letní (Quercus robur). V soupisu bylo dále evidováno 23 introdukovaných taxonů pocházejících převážně ze Severní Ameriky. Všechny dřeviny byly zakresleny do mapových plánů, které jsou součástí výsledků této práce. Pro využitelnost a dostupnost získaných dat a informací v praktické výuce ZŠ a SŠ je součástí práce také online mapa vytvořená v aplikaci Google Earth, která obsahuje i kompletní fotodokumentaci hodnocených dřevin. Výsledky práce mohou sloužit jako výukový podklad především pro edukační vycházky spojené s poznáváním dřevin.
Dendrological evaluation of interesting trees in selected parts of České Budějovice town
Keywords: České Budějovice; významné dřeviny; stromy; dendrologické hodnocení; České Budějovice; notable woody plants; trees; dendrological evaluation