Struktura volnočasových aktivit dívek staršího školního věku provozujících výkonnostní pohybovou aktivitu v regionu Táborsko - Ševčíková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2021)
V dnešní době jsou velkým tématem volnočasové aktivity dětí kvůli vzrůstající obezitě a omezenému pohybu. Moje práce popisuje volný čas, pedagogiku volného času, starší školní věk, instituce, které poskytují volnočasové aktivity, a studie týkající se volnočasových aktivit. Hlavní cíl mé bakalářské práce spočíval ve zjištění struktury volnočasových aktivit dívek staršího školního věku mimo jejich výkonnostní pohybovou aktivitu. Mého výzkumu se aktivně zúčastnilo 90 dívek staršího školního věku. Jejich úkolem bylo vyplnění dotazníku vlastní tvorby, toto měření probíhalo od listopadu 2020 do února 2021. Bylo zjištěno, že dívky navštěvují více umělecké a sportovní kroužky než kroužky přírodovědné či vědecké. Těmito kroužky tráví 2 až 6 hodin týdně. Navštěvují je spíše při základních školách a Základní umělecké škole. Počet kroužků se u většiny dívek v pololetí nezměnil a neovlivnila ho ani covidová pandemie.
Structure of extracurricular activities of girls of secondary school age engaging in high performance physical activity in the Tábor region
Keywords: volný čas; volnočasová aktivita; starší školní věk; dívky; leisure time; leisure activity; older school age; girls