Potřeba jistoty a bezpečí u pacientek na gynekologicko-porodnickém oddělení - Večeřová, Jana (Jihočeská univerzita, 2007)
Jistota a bezpečí je potřebou vyvarovat se ohrožení a nebezpečí. Představuje potřebu důvěry, spolehlivosti, stability, osvobození od strachu, ekonomického zajištění. Potřebu jistoty a bezpečí je možné rozdělit na potřebu vyhnout se ohrožení, zachování zdraví, důvěry, soběstačnosti, informací a orientace, podnětů, vlastnictví a hromadění majetku, míru a klidu, naděje a víry. Míra pocitu jistoty a bezpečí má vliv na biologickou stránku lidského organismu. Působením přes centrální nervový systém a vegetativní nervstvo má vliv na funkci jednotlivých orgánových systémů. Nejistota působí jako stresující faktor a ovlivňuje adaptační mechanismy organizmu. Mezi psychické odezvy na neuspokojení potřeby jistoty bezpečí patří strach úzkost, hněv a smutek. Typ a intenzita odezvy je vždy individuální. Cílem této práce bylo zjistit, zda je u pacientek na gynekologicko - porodnickém oddělení uspokojována potřeba jistoty a bezpečí a jaké faktory ovlivňují uspokojování této potřeby. Na začátku byly stanoveny dvě hypotézy. První hypotéza zní: Pacientky na gynekologicko - porodnickém oddělení mají uspokojenou potřebu jistoty a bezpečí. Druhá hypotéza byla stanovena takto: Na uspokojování potřeby jistoty a bezpečí u pacientek na gynekologicko - porodnickém oddělení má vliv přístup zdravotnického personálu. První hypotéza byla výzkumem potvrzena - pacientky mají uspokojenu potřeby jistoty a bezpečí. Druhá hypotéza byla také potvrzena - výzkum prokázal, že na uspokojování potřeby jistoty a bezpečí se podílí přístup personálu. Výzkum byl prováděn kvantitativní metodou pomocí dotazníků, kterou jsem zvolila, protože umožňuje v poměrně krátkém časovém úseku poskytnout velké množství empirických údajů a také umožňuje dotazovaným zůstat v anonymitě. Dotazníky byly rozdávány na standardních odděleních: konzervativní gynekologii, perioperační gynekologii, rizikovém těhotenství a šestinedělí v nemocnici České Budějovice a. s. během měsíce června roku 2007. Celkem bylo zpracováno 86 vyplněných dotazníků. Práce bude využita v rámci výuky na Jihočeské Univerzitě a publikována na internetu.
Need of certainty and safeness at patients in gynecology and obstetrics
Keywords: potřeby člověka; potřeba jistoty a bezpečí; ošeřovatelství; ošetřovatelský proces; porodní asistentka; needs man; need of certainty and safeness; nursing; nurse action; midwife