Časoprostorová distribuce srážek - metody hodnocení a jejich použití a výsledky v rámci ČR - Pfaur, Jan (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato práce na téma Časoprostorová distribuce srážek- metody hodnocení a jejich použití a výsledky v rámci ČR je psána formou literární rešerše. Je v ní stručně popsán koloběh vody na Zemi, vznik a vývoj srážek, rozdělení a způsoby měření atmosférických srážek. V další části práce je popsáno časové a prostorové rozložení srážek hlavně v rámci území České republiky. Následující kapitolou jsou metody hodnocení časové a prostorové distribuce srážek, především popis statistického souboru a jeho základních charakteristik a také popis metod pro hodnocení plošné distribuce. Práce se také zabývá pomocí odborných studií a článků zjištěnými rozdíly v časové distribuci srážek na konkrétních územích v České republice. V závěru je uvedeno porovnání výsledků různých metod prostorové analýzy srážek.
Spatial and temporal distribution of precipitation - research methods, their using and results in the Czech Republic
Keywords: srážky; časová distribuce; prostorová distribuce; metody hodnocení; rainfall; temporal distribution; spatial distribution; research methods