Hormonální indukce ovulace trnovce hřebenočelého (Agamyxis pectinifrons) - Knowles, Jindřiška (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem bakalářské práce bylo zjistit optimální způsob hormonální indukce ovulace jikernaček trnovce hřebenočelého pomoci hormonálního přípravku, obsahující GnRHa s nebo bez dopamin inhibitoru metoclopramid. Dalším cílem této práce bylo vypracování literární studie o tomto druhu. V průběhu roku 2012 a 2013 byly provedeny celkem 2 experimenty s hormonálně indukovaným výtěrem. Experimenty se od sebe lišili v teplotě vody 29,5 °C (experiment č. 1) vs. 26 °C (experiment č. 2). Při každém experimentu byly ryby rozděleny do 4 skupin. Skupina A byla injikována pouze mGnRHa, skupina B dopamin inhibitorem metoclopramid, skupina C kombinací mGnRHa s metoclopramidem a skupina D byla injikována pouze fyziologickým roztokem (0,9 % NaCl). V případě obou experimentů se podařilo ovulaci indukovat pouze u skupin injikovaných kombinací GnRHa s dopamin inhibitorem.U experimentu č. 1 se míra ovulace pohybovala na úrovni 60 %, relativní plodnost byla 331 025 +- 47 508 ks jiker . kg-1, délka latence se pohybovala na úrovni 10,3 +- 0,6 hodiny a index plodnosti byl stanoven na 13,8. Při experimentu č. 2. byla úroveň ovulace 50 %, relativní plodnost byla 408 561 +- 34 934 ks jiker . kg-1, interval latence 13,7 +- 0,7 hodiny a index plodnosti byl 15,35. Výsledky experimentů ukazují na silnou dopamin inhibici sekreci LH u trnovce hřebenočelého a prokázaly, že kombinaci GnRHa s dopamin inhibitorem je možné úspěšně používat k indukci ovulace u trnovce hřebenočelého.
Hormonal induction of ovulation in whitebarred catfish (Agamyxis pectinifrons)
Keywords: reprodukce; reprodukční dysfunkce; umělý výtěr; dopamin; GnRHa; Doradidae; reproduction; reproductive dysfunction; artificial propagation; dopamine; GnRHa; Doradidae