Analýza využití prostředků z fondů Evropské unie a návrh finančních nástrojů pro vybranou obec (statutární město České Budějovice) - Skálová, Věra (Jihočeská univerzita, 2014)
Předmětem diplomové práce "Analýza využití prostředků z fondů Evropské unie a návrh finančních nástrojů pro vybranou obec (statutární město České Budějovice)" je popsání a vyhodnocení čerpání těchto prostředků se zaměřením na definování problémů spojených s financováním dotačních projektů města v závislosti na vícezdrojovém financování a předfinancování. Dílčím cílem je navržení nástrojů financování budoucích investičních projektů. V teoretickém přehledu jsou uvedeny základní informace o Evropské unii, fondech EU a seznámení s finančním systémem územní samosprávy České republiky. V praktické části je zpracována analýza zdrojů financování dotačních projektů se zaměřením na prostředky poskytnuté z Evropské unie dle jednotlivých let, s uvedením poskytovatele a výší přijaté dotace. Dále je nastíněn vývoj dluhového zatížení včetně komparace zadluženosti s ostatními městy. Závěr práce je zaměřen na shrnutí výsledku provedené analýzy.
Analysis of utilization of the European Union funds and suggestion of financial instruments for the selected region (the statutory city of České Budějovice)
Keywords: dotace; financování; fondy Evropské unie; rozpočet; investice; subsidies; financing; the European Union funds; budget; investment