Rodové markéry u názvů zvířat v současné angličtině. - Honnerová, Petra (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato diplomová práce se zabývá rodovými markéry u názvů zvířat v současné angličtině. Tyto rozdíly v mimojazykové skutečnosti jsou zkoumány zejména v odborných textech zveřejněných na internetových stránkách nebo z tištěných verzí vědeckých časopisů. Práce je rozdělena do dvou hlavních částí. Teoretická část popisuje převážně gramatické kategorie podstatného jména (číslo, počitatelnost, určenost, rod, pád) související s rodovou problematikou. První polovina praktické části se zaměřuje především na pozorování substantiv označujících názvy zvířat, kolektivní pojmenování nebo jejich tvary v číslech singuláru a plurálu. Druhá polovina se věnuje pouze zájmenům jednotného čísla, neboť mají schopnost rozlišit rody maskulinum, femininum a neutrum u zvířat.
Gender markers of nouns denoting animals in contemporary English
Gender markers of nouns denoting animals in contemporary English
Keywords: rod; zvíře; zájmeno; kolektivum; maskulinum; femininum; neutrum; substantivum; gender; animal; pronoun; collective; masculine; feminine; neuter; noun