Aspekty stanovení převodních cen v podmínkách ČR - Zítková, Božena (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této diplomové práce bylo nastínit problematiku převodních cen zejména v podmínkách České republiky a v této souvislosti zpracovat dokumentaci pro konkrétní podnik uskutečňující vztahy se spojenými osobami. V teoretické části byly představeny jednotlivé metody stanovení těchto cen a bylo poukázáno zejména na možná úskalí s jejich použitím spojená. Byly shrnuty také nejdůležitější informace, které by dokumentace k převodním cenám měla obsahovat. V praktické části byla pro konkrétní společnost vyhotovena funkční analýza a dále byly identifikovány a detailně popsány všechny transakce mezi spojenými osobami uskutečněné v roce 2015. V souvislosti s hlavní výrobní činností byla pro ověření převodní ceny použita metoda čistého rozpětí a pro provedení srovnávací analýzy použita databáze Albertina. Pro ověření výše ziskové přirážky, která je společností při výrobní činnosti aplikována, bylo dále použito vícekriteriálního, postupného rozvrhu vah s následným uplatněním bodové metody. Tato práce odhalila nedostatky, které byly prezentovány zástupcům vedení společnosti. Bylo konstatováno, že je nutné provést revizi ziskové přirážky z důvodu zkreslování hospodářského výsledku a nižším odvodům daně z příjmů právnických osob. Bylo názorně prokázáno, že zpracování dokumentace k převodním cenám není zbytečnou administrativní zátěží, ale je naopak důležitým východiskem pro zmapování a zanalyzování skutečně realizovaných vnitropodnikových transakcí. Správně zpracovaná a vyhotovená dokumentace může zároveň sloužit jako argument při jednáních se spojenými osobami, které jsou často v silnější vyjednávací pozici a také během jednání s pracovníky finanční správy při daňové kontrole.
Aspects of transfer pricing in the Czech Republic
Keywords: transferové ceny; princip tržního odstupu; spojené osoby; řízené transakce; transfer pricing; arm´s length prices; associated enterprises; controlled transaction