Problematika spánku a nespavosti u klientů v Domově pro seniory Třebíč-Manž. Curieových, p.o. - Králová, Iveta (Jihočeská univerzita, 2011)
V teoretické části je popsán spánek jako fyziologický proces a jeho jednotlivá stádia, nejčastější poruchy spánku a nespavosti. Mimo to je v této časti kladen důraz na diagnostiku a vyšetření poruch spánku, farmakologickou a nefarmakologickou léčbu a na Desatero spánkové hygieny. V praktické části byly stanoveny dva cíle. Prvním cílem bylo zjistit, jak jsou klienti-uživatelé v Domově pro seniory Třebíč-Manž. Curieových, p.o. (DPS) informováni o poruchách spánku. Informovanost se týká příčin, léčby a spánkové hygieny. Druhým cílem bylo zjistit, jaké mají klienti-uživatelé prostředí pro spánek. K dosažení cílů byl vybrán kvalitativní výzkum. Byla zvolena metoda dotazování -technika polořízeného rozhovoru s 10 uživateli a 10 zdravotními sestrami. Realizace výzkumu probíhala od 3.1. do 14.1. 2011. Po zpracování a vyhodnocení případových studií bylo zjištěno, že 9 z 10 uživatelů není informováno o poruchách spánku. 5 z 10 uživatelů není informováno o příčinách poruch spánku. 7 z 10 uživatelů není informováno o léčbě poruch spánku a 10 uživatelů nezná Desatero spánkové hygieny. Výzkum ukázal, že 10 uživatelům vyhovuje prostředí pro spánek a teplota v místnosti na spánek. 9 z 10 uživatelů vyhovuje lůžko na spaní a dostatek tmy pro spánek. Na základě polořízených rozhovorů zjištěno, že 6 z 10 zdravotních sester jsou informovány o poruchách spánku. 10 zdravotních sester zná příčiny a léčbu poruch spánku. 9 z 10 zdravotních sester zná Desatero spánkové hygieny. 10 zdravotních sester si myslí, že mají uživatelé dostatek tmy pro spánek a jsou také spokojení s lůžkem na spaní. Tato bakalářská práce bude sloužit jako zpětná vazba pro DPS a nabídne rozšíření informovanosti o dané problematice u laické i odborné veřejnosti a může být přínosem pro studenty pomáhajících profesí.
Sleep problems and insomnia of clients in the Nursing home in Trebic called Manž.Curieových, p.o.
Keywords: Domov pro seniory Třebíč-Manž. Curieových; p.o.; bdění; nespavost; poruchy spánku; senior; spánek; Nursing home in Trebic called Manž.Curieových; p.o.; waking; insomnia; sleep disorders; senior; sleep