VÝZNAM INSPEKCÍ KVALITY POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB PŘI NAPLŇOVÁNÍ STANDARDŮ KVALITY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V DOMĚ CHRÁNĚNÉHO BYDLENÍ - Lišková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2011)
V diplomové práci je rozpracováno téma ,,Význam Inspekcí kvality poskytování sociálních služeb při naplňování Standardů kvality sociálních služeb v domě chráněného bydlení". Inspekce je nástroj sociální politiky MPSV, jejímž cílem je podpora začleňování osob ohrožených sociálním vyloučením. Hlavním cílem diplomové práce bylo zjistit, jaký vliv má inspekce na kvalitu poskytování sociální služby v domech chráněného bydlení. Na základě zjištěných dat byla stanovena tato hypotéza: Kvalita poskytování sociálních služeb v domech chráněného bydlení není inspekcí přímo ovlivněna. Jedním z dílčích cílů této práce bylo zjistit, jaký vliv má Inspekce poskytování sociálních služeb vliv na život uživatelů v domě chráněného bydlení, na jehož základě byla navržena hypotéza, že Inspekce poskytování sociálních služeb nemá výrazný vliv na život uživatelů v domě chráněného bydlení. U metody kvalitativního výzkumu vztahujícímu se k hlavnímu cíli byla použita technika polořízeného rozhovoru. A jako nejvhodnější metoda kvalitativního výzkumu vztahujícímu se k dílčímu cíli bylo vybráno dotazování, kdy technikou sběru dat byl dotazník. Výzkumný soubor tvořilo 15 zaměstnanců a 67 uživatelů Chráněného bydlení ve Veselí nad Lužnicí, v Ústí nad Orlicí a v Brně. Z výše uvedených skutečností a z dokončeného výzkumu se domnívám, že cíle diplomové práce byly splněny a hypotézy na základě dvou kvalitativních výzkumů stanoveny.
THE IMPORTANCE OF GUALITY INSPECTION OF THE PROVISION OF SOCIAL SERVICES IN MEETING THE GUALITY STANDARDS FOR SOCIAL SERVICES IN SHELTERED HOUSING FACILITIES
Keywords: Chráněné bydlení; Inspekce poskytování sociálních služeb; Kvalita sociálních služeb; Sociální služby; Standardy kvality sociálních služeb; Sheltered housing; Inspection of the provision of social services; Quality social services; Social services; Quality Standards for social services