Analýza přístupu a chování obyvatelstva k provádění evakuace ve městě Písek - Andělová, Adriana (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá oblastí ochrany obyvatelstva a zaměřuje se zejména na jeden z jejích hlavních úkolů - evakuaci. Teoretická část vychází především z odborné literatury a právních předpisů, které jsou nedílnou součástí tohoto tématu. V úvodu této části je stručně popsána historie a vývoj ochrany obyvatelstva. Následuje vymezení pojmu "integrovaný záchranný systém", popis jeho složek a dokumentace. Dále jsou zde důkladně charakterizovány základní úkoly ochrany obyvatelstva. V závěru teoretické části je rozebrána i problematika povodní, včetně prvních záznamů ve městě Písek, která se váže k výzkumné části této bakalářské práce. Cílem výzkumné části této práce byla důkladná analýza odpovědí od 27 respondentů na předem připravený rozhovor a následné vyhodnocení a komparace zjištěných odpovědí. Bylo posuzováno chování a znalosti obyvatel žijících v záplavovém území města Písek během evakuace při povodních. Rozhovor se skládal ze dvou částí, kdy v první informativní části byli respondenti seznámeni s tématem rozhovoru a byly zde zaznamenány údaje o pohlaví respondentů, jejich věkové kategorii a zda zažili povodně ve městě Písek v roce 2002. Druhá část, výzkumná, obsahovala 8 otázek týkajících se evakuace při povodních. Všechny otázky byly sestaveny tak, aby byly pro každou tázanou osobu srozumitelné a mohla na ně odpovědět na základě svých zkušeností. Veškeré rozhovory byly anonymní a respondentům nebyly v průběhu pokládány žádné doplňující dotazy. Komparace odpovědí a jejich následné zhodnocení je uvedena v diskusi. Bylo zjištěno, že obyvatelé města Písek nejsou dostatečně obeznámeni, jak postupovat a chovat se při povodních. Jejich vědomosti nejsou dostačující a bylo by dobré povědomí o evakuaci při povodních zvýšit - například odborně vedenými přednáškami pro veřejnost či větším důrazem na výuku této oblasti ve školách. Závěr obsahuje další možné využití bakalářské práce v praxi.
The analysis of attitude and behavior of the population during an evacuation in the city of Písek
Keywords: Ochrana obyvatelstva; integrovaný záchranný systém; mimořádná událost; evakuace; povodně; Civil protection; integrated rescue system; emergency; evacuation; floods