Rozvoj lidského potenciálu v malých a středních podnicích. - Doležalová, Vlasta (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem disertační práce je vyhledávání a návrh faktorů ovlivňujících rozvoj pracovníků včetně měřítek pro sledování vývoje rozvoje pracovníků ve vybraných malých a středních podnicích a rozvíjení pracovníků v týž podnicích. Sledování faktorů rozvoje pracovníků, důležité pro manažery v procesu řízení rozvoje pracovníků, vychází z podnětu určení posunu vývoje pracovníků ve směru potřeb podniku. Disertační práce charakterizuje lidský potenciál, lidský kapitál a lidské zdroje včetně rozvojových trendů v malých a středních podnicích a rozvoj a vzdělávání zaměstnanců v těchto podnicích, popisuje silné a slabé stránky řízení lidských zdrojů a praxi rozvoje lidského potenciálu jako např. vliv velikosti podniku na význam hodnocení vzdělávání pracovníků či zda náklady na vzdělávání ovlivňují výsledek hospodaření daných podniků za pomocí kvantitativně-kvaliltatního výzkumu.
The Development of Human Potential in Small and Medium-sized Enterprises
Keywords: lidský potenciál; rozvoj a vzdělávání pracovníků; malý a střední podnik; řízení lidských zdrojů; kvantitativně-kvalitativní výzkum; human potential; development and education of employees; small and medium-sized enterprises; human resource management; quantitative and qualitative research