Závislost šumu v PET obraze jater na aplikované aktivitě, hmotnosti a BMI pacienta - Pejšková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2022)
Tématem této bakalářské práce je "Závislost šumu v PET obraze jater na aplikované aktivitě, hmotnosti a BMI pacienta". Pozitronová emisní tomografie (PET) je v dnešní době jedno z nejvíce využívaných vyšetření v oblasti onkologických onemocnění. Cílem bakalářské práce je sledovat šum v PET obraze jater při pozitronové emisní tomografii (PET) s FDG (fluorodeoxyglukóza) v závislosti na aplikované aktivitě, hmotnosti a BMI pacienta. Dalším cílem této práce je ke stávajícímu algoritmu určení aktivity aplikovaného množství FDG vycházejícího čistě z hmotnosti pacienta navrhnout alternativní algoritmus se zohledněním BMI s cílem zachovat kvalitu zobrazení a redukovat radiační zátěž, která je spojena s vyšetřením. V návaznosti na tyto cíle byla vytvořena hypotéza, kde zohledněním BMI pacienta při určování aktivity aplikovaného množství FDG lze při zachování míry šumu redukovat radiační zátěž spojenou s daným vyšetřením. V úvodu této bakalářské práce jsem se zaměřila na podrobný popis principu zobrazovací metody PET, jeho stavby a vším, co je se zobrazovací metodou PET spojeno. Podstatnou část teorie této práce zaujímají informace, které souvisí s kvalitou PET obrazu, především míra šumu. Dále jsem specifikovala jednotlivá radiofarmaka využívající se v oblasti PET a větší pozornost jsem zaměřila na radiofarmakum FDG, které je pro tuto práci stěžejní. Část této bakalářské práce se dále věnuje i aplikované aktivitě a prvkům, které s ní souvisejí, tedy hmotnost a BMI. V poslední části bakalářské práce jsem se zaměřila na popis hybridní metody PET/CT. Praktická část byla zaměřena na kvantitativní výzkum. Pro tento výzkum bylo nejprve stanoveno, jaké parametry bude nutné dohledat pro zpracování praktické části a poté byla nasbírána data od pacientů vyšetřovaných pomocí FDG PET/CT v PET centru v Nemocnici České Budějovice a.s. za kalendářní rok 2021. Tato data byla následně graficky znázorněna, a nakonec využita k analýze. Doplňkem k závislosti šumu na hmotnosti pacienta bylo vytvořeno znázornění závislosti hmotnosti na BMI pacienta. Z výsledků praktické části vyplynulo, že šum je ovlivňován aplikovanou aktivitou, hmotností i BMI pacienta a na základě další analýzy byla potvrzena výchozí hypotéza. Konečné výsledky této práce mohou být dále využity k optimalizaci vyšetřovacího protokolu v PET centru Nemocnice České Budějovice a.s.
Noise dependence in PET liver image on patient's applied activity, weight and BMI
Keywords: nukleární medicína; PET; FDG; šum; aplikovaná aktivita; hmotnost; BMI; nuclear medicine; PET; FDG; noise; applied activity; weight; BMI