Prostorová analýza spolujízdy v České republice - Oliva, Petr (Jihočeská univerzita, 2022)
Práce je zaměřena na prostorovou analýzu spolujízdy v České republice. Konkrétně sleduje facebookové skupiny orientující se na tento fenomén. Tyto skupiny slouží k nabídce či poptávce spolujízdy na území České republiky. Hlavním cílem práce je samotná prostorová analýza spolujízdy v České republice. V teoretické části se práce okrajově zabývá prostorovou mobilitou a ostatními alternativními způsoby dopravy. Největší pozornost však práce věnuje samotné spolujízdě. Popisuje historii spolujízdy, její formy a druhy. V analytické části zkoumá data o spolujízdě v pozorovaných skupinách podle určených parametrů jako jsou počet členů, počet příspěvků za měsíc, vzdálenost a jiné. Dále se analytická část práce zabývá časoprostorovou variabilitou a koncentrací příspěvků ve skupinách spolujízdy. Výsledky práce odhalily, že nejpočetnější skupiny a nejvíce členů se váže k největším městům České republiky, zejména Praze. Na trasách mezi těmito městy byla sledována největší nabídka a poptávka spolujízdy. Hodnocením časoprostorové variability a koncentrací příspěvků přinesla zjištění, že největší koncentrace a nejvyšší počet příspěvků byl v dopoledních a podvečerních hodinách ve dnech pondělí, pátek a neděle.
Spatial analysis of carpooling in the Czech Republic
Keywords: prostorová analýza; alternativní způsoby dopravy; spolujízda; facebookové skupiny; časoprostorová variabilita; koncentrace příspěvků; spatial analysis; altnernative modes of transport; carpooling; Facebook groups; spatiotemporal variability; concentration of posts