Poskytování benefitů zaměstnancům z hlediska daňové optimalizace obchodní společnosti - Vejborová, Hana (Jihočeská univerzita, 2009)
Hlavní myšlenkou této diplomové práce je analyzování benefitů, které zaměstnavatelé mohou poskytovat svým zaměstnancům s ohledem na dopad do základu daně z příjmu fyzických a právnických osob. U jednotlivých zaměstnaneckých výhod jsou sledovány daňové a odvodové výhody, zda jsou daňově uznatelným nákladem či nikoliv a zda představují zdanitelný příjem zaměstnance. Benefity byly sledovány u společnosti DELTA, a. s. se sídlem v Kardašově Řečici. V této společnosti byl zjišťován jejich rozsah, dopad do základu daně a následně posouzeno, zda je vhodné provést úpravu benefitního systému či nikoliv.
Providing benefits to employees from the point of view of company tax optimisation
Keywords: benefit; hrubá mzda; superhrubá mzda; daň z příjmu fyzických osob; daň z příjmu právnických osob; daňový základ; sociální pojištění; zdravotní pojištění; benefit; gross wages; super-gross wages; personal income tax; corporate income tax; tax base; social insurance; health insurance