Dezinfekce z pohledu sestry a studenta ZSF - Kratochvílová, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2015)
Pojem dezinfekce je velice obsáhlý. Dezinfekce není jen souborem opatření, která vedou k zneškodňování vegetativních forem mikroorganismů pomocí fyzikálních, chemických nebo kombinovaných postupů, které mají přerušit cestu nákazy od zdroje k vjímavé osobě. Nýbrž má svou hlubokou historii, je dezinfekčním prostředkem i procesem zároveň, denně je prováděna všemi zdravotnickými pracovníky, souvisí s přenosem infekce a vznikem nozokomiálních nákaz. Bakalářská práce s názvem Dezinfekce z pohledu sestry a studenta zdravotně sociální fakulty, která je zpracována na čistě teoretickém podkladě se snaží zachytit dezinfekční strategie, zmapovat, shrnout a ucelit problematiku a ukázat důležitost dezinfekce, která je leckdy podceňována sestrami i studenty. Teoretická část práce popisuje metody a první snahy o dezinfekci jako zvýšení odolnosti proti škodlivým vlivům u primitivních národů. Infekční devatenácté a začátek dvacátého století v nemocnicích, včetně osobností, které se zasloužily o rozvoj dezinfekce. Práce ozřejmuje pojmy, jako jsou asepse, antisepse, dekontaminace a tím se dostává k hlavnímu tématu dezinfekce, které je podrobně rozepsáno a zakončeno neméně důležitou dezinfekcí prádla, vyšším stupněm dezinfekce a dvoustupňovou dezinfekcí. V dalších částech vysvětluje roli infekce a vznik souvisejících nozokomiálních nákaz. Důležitost rukou zdravotníka v procesu šíření a prevenci pomocí správně prováděné hygieny rukou, hygienické dezinfekce a dezinfekčních přípravků na ruce. Na konec je vše shrnuto v pravidlech bariérové péče a bariérové ošetřovací techniky. V poslední části práce je poukázáno na problematiku dezinfekce tabletů a přenosných zařízení, které řeší v sousedním Německu. V České republice zatím nejsou tablety běžným vybavením zdravotnických zařízení, ale do budoucnosti se budeme s touto problematikou také potýkat. V diskuzi je vysvětlen můj názor, na pohled sestry a studenta ZSF na dezinfekci, ke kterému jsem dospěla po vypracování této práce. Trendem v dnešní moderní době je cena, jednoduchost a rychlost. Pracujeme na jedné straně s vysoce účinnými prostředky, ale na druhé straně se setkáváme s nedostatkem času či nedbalostí. Při nedodržování dezinfekčních opatření se zvyšuje procento nozokomiálních nákaz. Ty mají velmi vážné důsledky jak pro pacienty, tak pro zdravotnická zařízení. Jedním ze základních postupů, který zabraňuje přenosu nozokomiálních nákaz, je tedy důsledné dodržování zásad a postupů při provádění dezinfekce. Dezinfekce je nepostradatelnou součástí každodenního fungování zdravotnického zařízení, při provádění dezinfekčních opatření se však zapomíná na lidský faktor. Přestože by dezinfekce měla být záležitostí rutiny, v praxi se setkáváme s tím, že tomu tak není. Přitom dezinfekce je nejjednodušší, nejlevnější a nejdostupnější způsob, jak zamezit přenosu nemocničních nakaz. K tomu je třeba mít nejen zodpovědný přístup, ale také chápat problematiku spojenou s dezinfekcí ze širšího systémového hlediska. Trvale zvyšování úrovně poskytování péče není jen úkolem jednotlivého zdravotnického pracovníka. Je také záležitostí managementu zdravotnického zařízení. K dokonalému pochopení dezinfekce jsou nezbytné přesné znalosti o provádění. To se pochopitelně neobejde bez neustále edukace zdravotnických pracovníků v oblasti dezinfekce. Cílem dezinfekce je, aby byla prováděna dostatečně a nedošlo k ohrožení pacienta a personálu. Pokud by zde, byť jen u jediného člověka bylo uchráněno zdraví, pak tato práce má smysl. Cílem práce při zpracovávání tohoto tématu bylo zmapovat, shrnout a ucelit problematiku dezinfekce od historie po současnost. Odhalit oblasti úskalí, které souvisí s dezinfekcí a při dodržování dezinfekce zdravotníky a studenty. Během posledních uplynulých 14ti let došlo hned ke třem změnám v legislativě. Potýkali jsme se s vyhláškami č. 440/2000 Sb., vyhláškou č.195/2005, vyhláška č. 306/2012 Sb. Největším problémem se tedy stalo vyhledávání a srovnání nově publikovaných zdrojů.
Desinfection from the view of a nurse and student from the Faculty of Health and Social Studies.
Keywords: historie dezinfekce; dezinfekce; vyšší stupeň dezinfekce; hygienická dezinfekce; history of disinfection; disinfection; higher level disinfection; hygienic disinfection