Využití brownfieldů v České republice a ve Velké Británii - Dvořáková, Adriana (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce pojednává o úspěšných revitalizacích nevyužívaných a opuště-ných objektů, které nejsou již schopné plnit své původní využití, zvaných brownfieldů. Hlavním cílem práce je porovnání postavení zemí v řešení problematiky týkající se brown-fieldů České republiky a Velké Británie. Dále podle zjištění navrhnout zlepšení v dané pro-blematice pro Českou republiku. Jako příklady úspěšných revitalizací v zemích byly vybrány český revitalizovaný brownfield Dolní Oblast Vítkovice nacházející se v Ostravě a anglický The Royal Albert Dock ležící v Liverpoolu. Ze zpracovaných zdrojů v bakalářské práci je patrná odlišnost v přístupech řešení daného problému mezi zeměmi. Velká Británie si vede mnohem lépe v problematice týkající se brownfieldů oproti Česká republice. Největším dů-vodem je získávání zkušeností a udržování či posilňování svých silných stránek v řešení pro-blematiky. Již od 70 let minulého století, kdy se Velká Británie jako jedna z prvních zemí začala touto problematikou zaobírat a nalézat vhodné řešení. I když se Česká republika za-obírá brownfieldy již od 90. let minulého století, tak aktivnější přístup má až od roku 2000. Toto zpoždění způsobilo zaostávání České republiky oproti ostatním zemí EU a převahu slabých stránek v řešení problémů s brownfieldy. Řešením zlepšení by bylo, aby Česká re-publika se momentálně snažila neutralizovat či posílit slabé stránky. To by napomohlo k efektivnějšímu řešení daného problému.
The Use of Brownfield Sites in the Czech Republic and the United Kingdom
Keywords: Brownfield; Dolní Oblast Vítkovice; The Royal Albert Dock; Česká republika; Velká Británie; Brownfield site; Dolni oblast Vitkovice; The Royal Albert Dock; Czech Republic; The Great Britain