Komparace učebnic marketingu pro střední školy - Tlačilová, Jana (Jihočeská univerzita, 2012)
Většina žáků, učitelů, rodičů i odborníků si nedokáže vzdělávací proces představit bez učebnic, a to i v současnosti, kdy je společnost velmi ovlivněna rozvojem elektronických médií. Cílem této práce je analýza a komparace dvou různých učebnic marketingu pro střední školy. Práce je rozdělena do dvou částí a dále členěna do kapitol, které se uvedené problematice věnují od teoretické úvahy až po praktické aplikování kritérií na konkrétní učebnice. Teoretická část práce se zabývá definicí učebnice, její funkcí, strukturními prvky, kritérii výběru učebnice, dále pak učením z textu a není opomenuta ani vázanost obsahu učebnic na rámcové vzdělávací programy. Praktická část je věnována výzkumu a metodám hodnocení učebnic. Vybrané metody jsou aplikovány na dvě různé učebnice marketingu používané na středních školách a výsledky hodnocení jsou porovnány. Tato práce se tedy soustředí na analýzu vlastností učebnic metodou komparativní.
Comparing of marketing school-books for high schools
Keywords: Učebnice; funkce učebnic; učení z textu; pedagogický výzkum; výzkum učebnic; hodnocení učebnic; komparace učebnic.; Textbooks; textbooks function; text learning; pedagogical research; textbooks research; textbooks evaluation; textbooks comparison