Hygiena a péče o zevní genitál v dětské gynekologii. - Tučková, Martina (Jihočeská univerzita, 2014)
Tématem bakalářské práce je hygiena a péče o dívčí zevní genitál v dětském věku. Je zaměřena na zjištění rozsahu informovanosti matek v oblasti hygieny a péče o dívčí zevní genitál. Proto jsou v teoretické části práce nejprve popsána jednotlivá období dětského věku z gynekologického pohledu a anatomické zvláštnosti těchto období. Hygienická péče o zevní dívčí genitál úzce souvisí s nejčastějším gynekologickým onemocněním dětského věku, vulvovaginitis a také se vznikem synechie, proto se další kapitoly věnovaly vysvětlení těchto pojmů. Nedílnou součást praktické části tvoří důležitá úloha porodní asistentky, edukace a komunikace s dětskou pacientkou a jejími rodiči, zejména matkou. Výzkumná část práce byla zpracována kvantitativním šetřením pomocí anonymního nestandardizovaného dotazníku, který byl určen pro matky dcer ve věkově kategorii od narození do 12 let. Dotazníky byly rozdány v Praze během měsíce února a března 2014, vybrány byly dvě gynekologické ambulance, jedna ambulance praktického lékaře pro děti a dorost a porodnické oddělení fakultní nemocnice. Hlavním cílem bakalářské práce bylo zjistit rozsah znalostí matek v péči o dívčí zevní genitál. Vzhledem k tomuto cíli byly položeny dvě výzkumné otázky. První otázka se zaměřila na zjištění, jakým způsobem získávají matky informace potřebné k péči o zevní genitál dívek a druhá se zaměřila na to, jakým způsobem matky hygienu dívčího zevního genitálu provádí. Z analýzy dat bylo zjištěno, že z celkového počtu 94 dotazovaných respondentek největší skupinu tvořily matky s vysokoškolským vzděláním ve věku od 31 35 let pečující o jednu dceru ve věku od 25 měsíců do šesti let. Dále bylo zjištěno, že tyto matky mají v nadpoloviční většině správné informace v oblasti hygienické péče o dívčí zevní genitál a mají veškeré předpoklady k tomu, aby ji prováděly doporučenými postupy uváděnými v odborné literatuře. Všechny dotazované respondentky znají správný směr otírání konečníku po vyprázdnění a většina hygienu správně provádí pod tekoucí vodou. Nicméně oblastí, kde si matky nejsou příliš jisté, jsou synechie a prevence jejich vzniku. Ačkoliv na dotaz, jakým způsobem budou pečovat o zevní genitál dívek do dvou let, odpověděly většinou správně, z dalších výsledků vyplynulo, že vlastně 37 % dotazovaných respondentek neví, zda může hygienická péče ovlivnit vznik synechií. Z výzkumu dále vyplynulo, že dotazované matky si nejčastěji informace o hygieně zevního dívčího genitálu zjišťují nejen od praktického lékaře pro děti a dorost, ale také pomocí internetu. Pokud by jejich dcery měly gynekologické potíže, vyhledaly by tyto matky pomoc u lékaře se specializací v oboru gynekologie dětí a dospívajících. Z výsledků bylo také zjištěno, že respondentky jsou nejčastěji poučeny v porodnici dětskou sestrou a porodní asistentka se na edukaci v oblasti péče a hygieny o zevní genitál dívek podílí minimálně. Počet dotazovaných matek, které žádají další informace o hygienické péči, byl prakticky stejný jako respondentek, které odpověděly, že mají dostatečné množství informací. Z výzkumné části této práce tedy vyplývá, že ačkoliv je většina matek informována dostatečně, může být edukace více zaměřená na oblast týkající se problematiky synechie. Přestože dotazované matky mají většinou dostatečné informace k péči o zevní genitál, v odborné literatuře jsou stále jako nejčastější původce vulvovaginitis popisovány střevní bakterie. Závěr této práce obsahuje doporučení k jejímu využití. Práce byla doporučena jako zdroj informací jak porodním asistentkám, tak dětským a všeobecným sestrám edukujícím matky a dívky všech věkových kategorií. Také byl vypracován návrh informačního letáku, který by matkám poskytnul důležité informace týkající se hygieny a péče o dívčí zevní genitál
Hygiene and care of the external genital in peditaric gynecology.
Keywords: zevní genitál dívek; fluor; synechie; intimní hygiena; porodní asistentka; edukace; girl´s external genital; fluorine; synechia vulvae; intimate hygiene; midwife; education