Výchovné styly charakterizované Kurtem Zadekem Lewinem a jejich preference u dětí a mládeže ve věku pubescence a adolescence - Převrátilová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá výchovnými styly, které charakterizoval na základě svého výzkumu Kurt Zadek Lewin a jeho spolupracovníci. Cílem bakalářské práce bylo zjistit, jaký výchovný styl preferují děti a mládež ve věku pubescence a adolescence. Práce je rozdělena na čtyři stěžejní části, které současně odpovídají jednotlivým kapitolám. První kapitola se věnuje charakteristice vývojových období adolescence a pubescence, s ohledem na vývojové úkoly, ze kterých by měly vycházet odpovídající výchovné cíle a celkový styl výchovy. Druhá kapitola popisuje výchovu a výchovné působení pedagoga, konkrétněji vymezuje interakci mezi pedagogem a vychovávaným jedincem, a charakterizuje celkový styl výchovy. Třetí kapitola objasňuje autoritářský, liberální a demokratický styl výchovy. Obsahem poslední kapitoly je vlastní kvantitativní výzkum, v rámci kterého byly použity dotazníky. Záměr tohoto výzkumu koresponduje s již výše uvedeným cílem.
Educational styles characterized by Kurt Zadek Lewin and their preferences for children and young generation at the age of puberty and adolescence.
Keywords: období pubescence; období adolescence; vývojové úkoly; výchova; výchovné cíle; činitelé výchovy; výchovné prostředky; celkový styl výchovy; autoritářský styl výchovy; liberální styl výchovy; demokratický styl výchovy; kvantitativní výzkum; dotazník; pubescence; adolescence; developmental tasks; education; educational goals; education officials; educational resources; overall educational style; authoritarian style; liberal style; democratic style of education; quantitative research; deskriptiv analysis; questionnaire