Porovnání koncentrace tuhých znečišťujících látek uvnitř stáje v rozdílných technologiích velkochovů drůbeže - Šonka, Jan (Jihočeská univerzita, 2019)
Intenzivní chovy drůbeže uvolňují kontaminované plyny, zápachy, mikroorganismy a velké koncentrace prachových částic. Prachové částice negativně působí na zdravotní stav člověka a chovaných zvířat. Velké zdravotní riziko představují prachové částice o průměru menším nebo rovným 4 m, které můžou putovat až do oblasti výměny plynu v lidském respiračním systému. Cílem diplomové práce bylo změření hodnot prachových částic PM10 v intenzivních chovech drůbeže v závislosti na stáří kuřat. Dalším cílem bylo výsledné hodnoty porovnat mezi jednotlivými farmami a porovnat je s hodnotami, které jsou uvedeny v tabulce 5.15 na 157 stránce dokumentu Final TWG meeting for review of the IRPP (Integrated Pollution Prevention and Control - Integrovaná prevence a omezování znečištění) BREF (Reference Document on Best Available Techniques - Referenční dokument o nejlepších dostupných technikách). Měření probíhalo na farmě Alas a.s. v Hartmanicích a na farmě Farma u lesa a.s. v Sudoměřicích u Bechyně.
Comparison of concentrations of solid pollutants inside the stable in different technologies of large-scale poultry farms
Keywords: Prachové částice; PM10; kvalita ovzduší; drůbeží farma; BAT; BREF; Dust particles; PM10; air quality; poultry farm; BAT; BREF