Nošení dětí v šátku - rizika a benefity z pohledu fyzioterapie - Čápová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce pojednává o problematice nošení dětí v šátku z pohledu fyzioterapie. Cílem práce bylo z (dostupných informací) zjistit, jaká jsou rizika a benefity tohoto fenoménu. Dalším cílem bylo prozkoumat, jaké jsou názory odborné a laické veřejnosti na nošení dětí v šátku. V teoretické části práce jsou uvedeny obecné aspekty nošení dětí v šátku, historie nošení dětí, psychologické aspekty, druhy šátků a typy úvazů. Navazující kapitola teoretické části popisuje konkrétněji problematiku z pohledu fyzioterapie, především tedy s ohledem na pohybový aparát dítěte. V práci je také zahrnuta kapitola poukazující na podobnost mezi nošením dětí v šátku s některými aspekty vybraných terapeutických metod využívaných v praxi fyzioterapeuta. V závěru teoretické části jsou shrnuta jednotlivá možná rizika a benefity, které s sebou tato metoda transportu dítěte přináší. Praktickou část tvoří kvantitativní výzkum provedený pomocí nestandardizovaných dotazníků, který sledoval názory odborné a laické veřejnosti na tuto problematiku. Odbornou veřejnost reprezentovalo celkem 62 fyzioterapeutů, laickou veřejnost reprezentovalo dohromady 75 rodičů. Z výsledků výzkumu vyplývá, že názory na danou problematiku se mezi oběma skupinami respondentů výrazně liší. Na základě tohoto výrazného rozdílu se domnívám, že je zapotřebí, aby se fyzioterapeuti problematikou nošení dětí na těle více zabývali. Zároveň by práce mohla přispět k lepšímu pochopení a vzájemnému porozumění mezi terapeutem a rodičem dítěte. Práce může posloužit k rozšíření obzorů jak odbornému personálu, který může přijít do styku s touto problematikou (pediatři, ortopedi, rehabilitační lékaři, fyzioterapeuti, porodní asistentky atd.), tak i laické veřejnosti, především tedy rodičům.
Babywearing risks and benefits from a physiotherapeutic point of view
Keywords: šátkování; kyčelní kloub; páteř; vertikální poloha; horizontální poloha; Babywearing; hip joint; spine; vertical position; horizontal position