Kryptosporidiové infekce volně žijících a zájmově chovaných holubů - Zikmundová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2021)
Předmětem této práce bylo vyhodnocení výskytu a prevalence infekce kryptosporidií u domácích a divokých holubů (Columbiformes). Celkem 603 vzorků, (389 od domácích a 214 od divokých holubů) ze 14 farem a 11 lokalit, bylo odebráno během dvou let (2019-2021) v České republice, Chorvatsku a na Slovensku. Vzorky byly mikroskopicky (barvení metodou anilin-karbol-methyl-violetí) a molekulárně vyšetřeny na přítomnost kryptosporidií. Celkově bylo 0,5 % (3/603) mikroskopicky a 2,8 % (17/603) molekulárně pozitivních na Cryptosporidium spp. Fylogenetické analýzy genových sekvencí kódujících malou podjednotku rRNA odhalily přítomnost šesti druhů kryptosporidií, C. meleagridis (n = 6), C. parvum (n = 4), C. baileyi (n = 2), C. muris (n = 2), C. ornithophilus (n = 2) a C. galli (n = 1). Subtypizace izolátů na základě analýzy částečných sekvencí genu kódujícího gp60 prokázala přítomnost C. parvum subtypu IIa a nového subtypu C. meleagridis subtyp IIIk. Izolát Cryptosporidium meleagridis subtyp IIIk získaný z přirozeně infikovaného holuba, který byl použit pro experimentální pokusy, byl infekční pro kuřata kura domácího (Gallus gallus f. domesticus) a neinfekční pro SCID myši. Kuřata začala vylučovat oocysty 4 dny po infekci. Infekce byla detekována v duodenu, ileu a kolonu. Statistická analýza prokázala častější výskyt kryptosporidiových infekcí u zájmově chovaných holubů (2 = 14,5919; stupně volnosti = 1; P > 0,001). Žádný z přirozeně nebo experimentálně infikovaných ptáků v této studii nevykazoval klinické příznaky kryptosporidiózy. Výsledky této studie prokázaly, že jsou zájmově chovaní a zdivočelí holubi infikováni kryptosporidiemi a mohli by představovat zdravotní riziko pro člověka i domácí zvířata.
Cryptosporidium infections of domestic and wild pigeons
Keywords: Columbiformes; kryptosporidióza; PCR; holubi; Columbiformes; cryptosporidiosis; PCR; pigeons