Rozhovory přes kutikulu - Koutková, Simona (Jihočeská univerzita, 2020)
Listy rostlin komunikují s okolním prostředím na rozhraní tvořeném pokožkou s průduchy a kutikulou. Vrstva kutikuly, složená z kutinu a vosků, představuje bariéru, která chrání rostlinu nejen před nadměrnou ztrátou vody. Změny těchto hranic jsou závislé na podmínkách prostředí, zvláště na světle (PPFD) a koncentraci CO2 v atmosféře (Ca). Tato práce se snaží odpovědět na následující otázky: Jak se mění dostupnost CO2 uvnitř listu (Ci)? Jak vývoj pokožky souvisí s tvorbou kutikuly?
Crosstalk across the cuticle
Keywords: Kutikula; průduchy; vosky; světlo; CO2; Pisum sativum; Arabidopsis thaliana; Cuticle; stomata; waxes; light; CO2; Pisum sativum; Arabidopsis thaliana