Spontánní směrová preference u gekončíka nočního (Eublepharis macularius): Lateralita a preference světových stran - Votrubová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2020)
Navzdory stále přibývajícím studiím, které se zabývají orientací, magnetorecepcí a lateralitou u živočichů, je jen velmi malá část z nich věnována plazům. Tato práce poukazuje na tento nedostatek a snaží se přinést nové informace ohledně orientace plazů v prostoru. Praktická část je zaměřena na zkoumání laterality u gekončíka nočního (Eublepharis macularius) pomocí testování v T-labyrintu. Dále se zabývá potenciálním vlivem magnetického pole Země na orientaci v bludišti a schopností gekončíků toto pole vnímat. Součástí je i obecné zhodnocení etologie gekončíků nočních v rámci celého pokusu.
Spontaneous directional preferences in Eublepharis macularius: Laterality and cardinal direction preferences
Keywords: gekončík noční (Eublepharis macularius); lateralita; magnetická orientace; alignment; etologie; leopard gecko (Eublepharis macularius); laterality; magnetic orientation; alignment; etology