Integrace rodičů do péče o kriticky nemocné dítě - Mulačová, Romana (Jihočeská univerzita, 2011)
Přítomnost rodičů na pediatrických jednotkách intenzivní péče je dnes již zcela běžná. Budování partnerského vztahu mezi rodiči a zdravotnickým personálem a kvalitní integrace rodičů do péče je velmi náročný proces. Úspěšnost tohoto procesu je do velké míry závislá především na sestře. Právě sestra rodiče vede, edukuje, podporuje a zároveň odborně začleňuje do péče o jejich dítě. V péči o kriticky nemocné dítě je spolupráce s rodiči navíc zatížena vysokou mírou stresu za stany rodičů, závažným stavem dítěte a vysokými odbornými a technickými požadavky na sestru. Diplomová práce se zaměřuje na integraci rodičů do péče o kriticky nemocné dítě z pohledu sestry. Cílem této práce bylo popsat obecné podmínky pro integraci rodičů do péče o kriticky nemocné dítě a zmapovat současný stav spolupráce ve vztahu sestra ? rodič ? kriticky ? nemocné dítě z pohledu sestry. Dalšími cíly bylo analyzovat, zda se sestry cítí dobře připraveny pro práci s rodiči kriticky nemocných dětí a vypracovat brožuru, týkající se úvodního seznámení s jednotkou intenzivní a resuscitační péče pro kojence a větší děti pro lepší informovanost rodičů. Ve výzkumné části práce byl použit kvalitativní výzkum. Technikou sběru dat byl polostandardizovaný rozhovor. Výzkumný vzorek tvořilo sedm sester pracujících v oblasti péče o kriticky nemocné děti a to ve čtyřech vybraných nemocnicích v České republice. Výzkum probíhal v období od května 2011 do července 2011. Výsledky výzkumu ukázaly, že podmínky pro integraci rodičů nejsou zcela optimální. V této oblasti sestry poukazovaly především na omezené ubytovací kapacity pro rodiče, chybějící zázemí a nevyhovující prostorové uspořádání pracovišť intenzivní péče. Ochotu k užší spolupráci s rodiči kriticky nemocných dětí sestry projevily převážně v oblasti základní ošetřovatelské péče, nejčastěji pak v oblasti hygienické péče. Ke spolupráci s rodiči v oblasti specializované péče se respondentky stavěly spíše zamítavě. Jak dále z výzkumu vyplynulo, většina sester považuje práci s rodiči za velice psychicky náročnou a nebyla na ni v průběhu svého školního vzdělávání nikým připravena. Zjištění plynoucí z výsledků výzkumu vedly k vypracování informační brožury, ta slouží jako základní informační a edukační materiál pro rodiče dětí hospitalizovaných na jednotce intenzivní a resuscitační péče pro větší děti a kojence ve Fakultní nemocnici Hradec Králové. Zároveň představuje podrobný návod na podobný materiál pro další zařízení tohoto typu a v neposlední řadě usnadňuje sestrám celý proces úvodní edukace rodičů. Tato práce může také pomoci ve výuce dětských sester, napomáhá studentům i sestrám pracujícím s rodiči kriticky nemocných dětí v pochopení principů ?Family centred care? a jejich naplňování v praxi.
Integration of parents into the care of critically ill child from the perspective of nurse
Keywords: Edukace; Family centred care; hospitalizace dítěte; intenzivní péče; kriticky nemocné dítě; rodina; sestra; spolupráce; ošetřovatelská péče; Education; Family centered care; child hospitalization; intensive care; critically ill child; family; nurse; cooperation; nursing care