Chov ocasatých obojživelníků v zoologických zahradách - analýza trendů a úspěšnosti - Ondráček, Michal (Jihočeská univerzita, 2021)
Obojživelníci jsou v současnosti nejohroženější skupinou obratlovců žijících na Zemi, početnost populací v přírodě rychle klesá vinou znečištění a ztráty jejich přirozeného prostředí, odchytu jedinců z přírody, globální změny klimatu a šíření nemocí. Moje práce je zaměřena na zmapování situace v chovech ocasatých obojživelníků v zoologických zahradách a akváriích celého světa. Za využití přístupu do databáze zoologických zahrad ZIMS vytváří přehled všech chovaných druhů, institucí, které se chovem zabývají a jejich výsledků. Nedílnou součástí této práce je literární přehled o historii chovu obojživelníků v zoologických zahradách, jejich ochraně a současných ex situ projektech.
Breeding of salamanders in zoological gardens - analysis of trends and success
Keywords: Obojživelníci; ocasatí; Urodela; Caudata; zoologická zahrada; chov; ZIMS; CITES; IUCN Červený seznam; Amphibians; tailed amphibians; Urodela; Caudata; zoo; breeding; ZIMS; CITES; IUCN Red list