Historie školy v obci Lnáře od roku 1900 až 1950 - Klapáková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá historií školy v obci Lnáře od roku 1900 do roku 1950. V teoretické časti jsou popsány události, které školu v těchto letech ovlivnily. Je zde také nastíněn způsob života zdejších obyvatel. Pozornost je věnována volnočasovým aktivitám pořádaných školou. Při práci byly využity historické prameny, především školní kroniky, které jsou dostupné on-line ze Státního oblastního archivu v Třeboni. Informace byly čerpány také z knihy Lnáře 1318-2018: Kapitoly z historie, kterou sepsal Vladimír Červenka a kolegové a která byla vydána k příležitosti 700. výročí první písemné zmínky o existenci Lnář. Dále byla použita vybraná dostupná literatura, která pomáhá vystihnout nejen historii v českých zemích během zkoumaných 50 let, ale i změny, kterými prošlo školství. Téma je zpracováno pomocí přímé a komparativní metody. Jednotlivé kapitoly jsou rozděleny do 4 podkapitol podle charakteristik dané doby, života na škole, školních oslavy a vybavení školy.
History of school in the village Lnáře in the years 1900-1950
Keywords: škola; Lnáře; žáci; učitelé; historie; školní rok; school; Lnáře; pupils; teachers; history; school year