Spokojenost uživatelů s aktivizačními činnostmi poskytovanými v Domově důchodců v Sušici, p.o. - Pešlová, Iveta (Jihočeská univerzita, 2017)
Předkládaná bakalářská práce je zaměřena na spokojenost uživatelů s aktivizačními činnostmi v Domově důchodců v Sušici, p.o. Tato práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části se práce zabývá procesem stáří a stárnutí. Dále je popsána příprava a adaptace na stáří, potřeby seniorů a jejich rozdělení. Samostatná kapitola je věnována domovu pro seniory, adaptaci seniorů v domovech pro seniory a sociálním pracovníkům včetně jejich role v domovech pro seniory. Poslední kapitola je zaměřená na popis jednotlivých aktivizačních činností, které mohou být poskytovány v domovech pro seniory. Cílem bakalářské práce bylo zmapovat, zda jsou uživatelé v Domově důchodců v Sušici, p.o. spokojeni s poskytovanými aktivizačními činnostmi. S ohledem na stanovený cíl byly zvoleny dvě hlavní výzkumné otázky. První výzkumná otázka zní: Jak probíhá poskytování aktivizačních činností v Domově důchodců v Sušici, p.o.? Druhá výzkumná otázka zní: Jakým způsobem probíhá hodnocení aktivizačních činností poskytovaných v Domově důchodců v Sušici, p.o.? Pro praktickou část bakalářské práce byl zvolen kvalitativní výzkum. Použita byla metoda dotazování, technika polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumný soubor tvořili uživatelé aktivizačních činností v Domově důchodců v Sušici, p.o., kteří byli vybráni metodou záměrného výběru. Výsledky byly vyhodnoceny do 3 trsů(kategorií) a znázorněny pomocí myšlenkových map. Výzkum prokázal spokojenost komunikačních partnerek s poskytovanými aktivizačními činnostmi v Domově důchodců v Sušici, p.o. Aktivizační činnosti jsou důležité, jelikož mají pozitivní vliv na fyzickou, psychickou a sociální stránku komunikačních partnerek. Informace získané z výzkumu lze použít jako zdroj informací o aktivizačních činnostech v Domově důchodců v Sušici, p.o. Bakalářskou práci bude možné využít jako zpětnou vazbu pro zaměstnance Domova důchodců v Sušici, p.o.
Satisfaction of users with activation activities provided in the Retirement Home in Sušice, p.o.
Keywords: stáří; stárnutí; domov pro seniory; sociální pracovník; aktivizační činnosti; spokojenost; age; aging; retirement home; social worker; activation activities; contentment