Psychologická studie motivů k vykonávání dobrovolnické činnosti - Erhartová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce s názvem ?Psychologická studie motivů k vykonávání dobrovolnické činnosti? pojednává o motivech, které vedou u potencionálních zájemců o dobrovolnictví k výkonu této činnosti. Práce je rozdělena na dva velké celky. V teoretické části je první kapitola věnována dobrovolnictví a neziskové organizaci, z níž pocházejí respondenti výzkumu. Navazuje kapitola o motivaci, její charakteristice, vymezení a vztahu k dobrovolnictví. Závěrečná kapitola motivace k dobrovolnictví, spojuje předchozí dvě témata a vytváří hlavní podklad pro výzkumnou část. Popisuje nevhodné a vhodné motivy k výkonu dobrovolnické činnosti, ale také uvádí předešlé české a zahraniční výzkumy vztahující se k tématu motivace k dobrovolnictví. Jádrem praktické části je kvalitativní výzkum, v jehož rámci bylo ke zjištění motivů potencionálních dobrovolníků využito metody otevřené kódování.
Psychological study of motives leading to volunteering
Keywords: Dobrovolnictví; motiv; motivace; potencionální dobrovolník; potřeba.; Volunteering; motive; motivation; potentional volunteer; need.