Historické parky a zahrady České republiky - Plchová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2019)
Má bakalářská práce se zabývá tématem "Historické parky a zahrady České republiky". Práce je sepsána formou literární rešerše a je rozdělena na čtyři kapitoly. První kapitola pojednává o charakteristických znacích, přírodní složce a krajině České republiky. Následuje důležitá část zaměřená na bližší popis historických parků a zahrad, jejich ochranu, a hlavně historický vývoj na území České republiky od 12. do 20. století podle stylů. Čtenář se také seznámí s úlohou státní správy historických parků a zámeckých zahrad. Důležitou částí bakalářské práce je však soupis nejvýznamnějších historických parků a zahrad České republiky, jehož součástí je i jejich mapový zákres. Velkou část práce zaujímá podrobný popis tří zástupců z tohoto soupisu, kterými jsou Botanická zahrada Univerzity Karlovy v Praze, Zámecká zahrada v Českém Krumlově a Lednicko-valtický areál. Při terénním průzkumu byla pořízena i jejich fotodokumentace.
Historical parks and gardens of the Czech Republic
Keywords: zámecké zahrady; krajinářské parky; botanické zahrady; historické parky; Česká republika; castle gardens; landscape parks; botanical gardens; historical parks; the Czech Republic