Židé na Šumavě a v Pošumaví - historie a současnost vybraných obcí - Lazarovičová, Alena (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce se zabývá zmapováním židovského osídlení na Šumavě a v Pošumaví, historií a současností vybraných obcí Vimperka, Čkyně, Vlachova Březí, Volyně, Dubu, Prachatic a Volar. První část charakterizuje židovské osídlení na Šumavě a v Pošumaví. Dále popisuje zmíněné konkrétní obce, zabývá se jejich židovskou historií, památkami, osobnostmi a současným stavem. Část druhá obsahuje dotazník s deseti základními otázkami týkajících se židovské historie na Prachaticku a srovnání tří zkoumaných škol: Základní škola v Husinci, ve Vlachově Březí a Gymnázium v Prachaticích. Ze všech tří zkoumaných škol odpovídali na dotazník žáci 8. a 9. tříd. Nejlepší výsledky mají žáci z Gymnázia v Prachaticích, dále žáci z Vlachova Březí a na posledním místě žáci z Husince. I přes to, že se tímto tématem zabývají žáci až v 9. ročníku, tak znalosti žáků 8. tříd jsou vysoké.
Jews in Sumava and Posumavi - history and present of the selected villages
Keywords: Šumava; Pošumaví; židé; židovské osídlení; synagoga; židovský hřbitov; pochod smrti; osobnosti; Vimperk; Čkyně; Vlachovo Březí; Volyně; Dub; Prachatice; Volary.; Sumava; Posumavi; jews; jewish settlement; synagogue; jewish cemetery; deadmarsch; personalities; Vimperk; Čkyně; Vlachovo Březí; Volyně; Dub; Prachatice; Volary.