Finanční hospodaření příspěvkových organizací - Volavková, Petra (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce si v souvislosti s uvedenými skutečnostmi kladla za cíl posouzení finančního hospodaření a vedení účetnictví dané příspěvkové organizace. Teoretické poznatky byly aplikovány na Základní školu Březnici. Tato práce vychází ze dvou kapitol, které na sebe vzájemně navazují. První kapitola se týká literárního přehledu, který je věnován obecným charakteristikám daného tématu a legislativnímu vymezení příspěvkových organizací, tzn. postavení, funkce a povinnosti PO, hospodaření PO, běžně dostupné zdroje financování, rozpočtová soustava škol a školských zařízení, tvoření peněžních fondů PO a metodika vedení účetnictví. Druhá kapitola je věnovaná praktické části. V úvodu této části je popsaná charakteristika vybrané příspěvkové organizace Základní škola Březnice, jejímž zřizovatelem je město Březnice včetně personálního uspořádání a údajů o jednotkách patřících pod základní školu. Dále je posouzena metodika vedení účetnictví - směrná účtová osnova + účtový rozvrh organizace, seznam evidenčních a účetních knih, účetní doklady a jejich oběh, způsoby zachycování peněžních prostředků na finančních účtech. Současně byla provedena i analýza jednotlivých zdrojů financování. V souvislosti s vyhodnocením finančního hospodaření byla zpracovaná finanční analýza na základě účetních výkazů - rozvahy, výkazu zisku a ztráty a přílohy k účetní závěrce z let 2007 - 2009.
Financial management of allowance organisations
Keywords: neziskové organizace; příspěvková organizace; finanční hospodaření; zdroje financování; rozpočet; fundraising; náklady; výnosy; hospodářský výsledek; finanční analýza; nonprofit organisations; allowance organisation; financial management; financing sources; budget; fundraising; costs; yields; economic result; financial analysis