Prevalence nadváhy a obezity u studentů MU na humanitně zaměřených fakult - Macinský, Jan (Jihočeská univerzita, 2015)
V této bakalářské práci jsem se zabýval prevalencí obezity u studentů Masarykovy univerzity v Brně. Práce ukazuje problematiku dnešní doby, tedy šíření nadváhy a obezity. Rozdělena je na teoretickou a praktickou část. V teoretické části podávám základní informace k tématu, týkající se základních poznatků v oblasti stravy a základních živin. Zaměřuji se i na následky obezity, která závisí na životním stylu, způsobu stravování. Poukazuji na možnou spojitost mezi nadváhou, obezitou a častou konzumací v řetězcích rychlého občerstvení. Práce představuje i základní možnosti léčby. Praktická část je následně zaměřena na zmapování výskytu nadváhy a obezity mezi studenty MU ve věkové kategorii 19- 25 let. Tohoto výzkumu se zúčastnilo 500 studentů obou pohlaví ze všech vybraných fakult. K celkovému vyhodnocení zastoupení jedinců s obezitou a nadváhou byl využit tzv. Body Mass Index. Porovnáni mezi sebou byli studenti pocházející z města a venkova, dle pohlaví, dle frekvence navštěvování řetězců rychlého občerstvení.
Prevalence of overweight and obesity among students at MU faculties of humanities-oriented
Keywords: Nadváha; obezita; prevence; příčiny obezity; fast food; Overweight; obesity; prevention; prevalence; causes obesity; fast food