Hnací síly způsobující změnu land use v České republice - Škodová, Petra (Jihočeská univerzita, 2015)
V této bakalářské práci s názvem "Hnací síly způsobující změnu land use v České republice" je vytvořen komplexní přehled hlavních historických událostí a mezníků ovlivňujících využití půdy v České republice i ve světě. Úvodní část je věnována historickému vývoji land use v Evropě od pravěku po novověk. Zvláštní pozornost je věnována vývoji land use v České republice v 19. a 20. století, jehož události se bezprostředně promítají do následujícího vývoje land use na našem území. Nedílnou součástí práce je podrobně rozebraný aktuální land use ČR s faktory, ovlivňujícími jeho současnou podobu. Prezentovány jsou obrázky a tabulky porovnávající současný land use s land usem uplynulých letech a to jak v Čechách, tak i v mezinárodním měřítku. Nadále posuzuji faktory ovlivňující půdní držbu v ČR. Výrazná pozornost byla v práci věnována identifikaci hnacích sil způsobujících změny land use a jejich porovnání s Evropou i se světem. Mimo přírodní hybné síly práce podrobněji rozebírá hybné síly společenské a výrazný vliv dotací, podpor, financování a mezinárodních organizací.
Driving forces of land use changes in the Czech Republic
Keywords: land use; hnací síly; historický vývoj; půdní fond; krajinotvorná činnost; land use; driving forces; historical development; land resources; landscaping activities